14 Şubat 2013 Perşembe

EBEGÜMECİ GELDİ HANIIIIIIM

Aslına bakarsanız otlarla aram pek iyi değildir benim.Semizotu ve ıspanağı geçmez ot bilgim ta ki bu güne kadar.Bu gün her zamanki gibi nakış kursuma gittim günlerden perşembe olunca malum Erenköyde'de olunca   bütün sokaklarda pazarın esintileri ile karşılaşıyorsunuz.


Yaşlı bir teyze önüne bir örtü sermiş nane ,maydonoz,ebegümeci,tereotu,bunlar adını ve kendini bildiklerim birde bu gün tanıştıklarım var kuzukulağı,labada,kişniş.
Öyle tatlı bir hali vardıki anlatamam size,soğuk belliki iliklerine kadar işlemiş yinede ekmek parası peşinde güler yüzle gelene geçene topladığı otları satmaya çalışıyor.Almadan geçmek olmazdı yani,aldım almasına ama ben ömrü hayatımda hiç ebegümeci pişirmemişimki.pişirmeyi bırakın yediğimi bile hatırlamıyorum.Şu anda belkide bir çoğunuz aaaaaa gerçekmtenmiiii şaşılacak şey diyorsunuzdur ama bu doğru :)
Ispanak yeşil ,ebegümecide yeşil oda ot buda ot olsa olsa ıspanak gibi pişer dedim ve geçtim mutfağa


Önce soğan ve kıymayı kavurdum güzelce,kırmızı ve yeşil biberi küçük küçük doğradım,yine mucizevi rendem le havuçları jülyen doğradım onuda ilave ettim.Biraz domates püresi birazda küçük doğranmış domates ilave ettim manzara yukarıda görüldüğü gibi aaaaa az kalsın unutuıyordum biraz pirinç ve sarmısakda ilave ettim
öte yanda ebegümecimi güzelce yıkadım irice doğradım ve yukarıda gördüğünüz karışıma ilave ettim.Bir çimke tuz,yarımda limon sıkdım ve bir güzel pişirdim.Duyduğuma göre güzel pişmesse tüylü olduğu için pek hoş olmazmış.Şimdi tadına bakmaya gidiyorum 5 dakka sonra durum raporunu vereceğim size.


E veeeeet geldim .Şahsen ben çok beğendim.Öz eleştiri yapcak olursam belki pirinci biraz daha az koysam olabilirdi.Ama lezzet gerçektende çok güzeldi.Kendim pişirdim diye demiyorum yaniiiiiii:)

                                                 HEPİNİZE HAYIRLI AKŞAMLAR

8 yorum:

  1. çooook sewerimm kii:)
    enn pratik hali ile, http://birtutamkekik.blogspot.com/2012/01/rus-salatasi-ve-zeytinyagli-ebegumeci.html
    bu linkte ki gibi hazırlarım ablacım.:)
    üzerine arzuya göre sarımsaklı yoğurt yada bol limon..
    ahh olmalıydıı şimdi..:)
    senin usül denemed isterim bende.
    ellerine sağlık ablacım..
    muhabbetle..

    YanıtlaSil
  2. Harika olmuş... Seyyah ablacım nacizhane bir tavsiyem olacak eğer bir daha ebegömeci alacak olursanız tüysüz olanından alın ve küçük yapraklı olanlar daha da lezzetli oluyor:) köyde kendim topladığım için biliyorum:)eline sağlık çok güzel görünüyor...Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bizim buralarda yok bunlar bi takım otlar var ama tekecen falan eline sağlık canım güzel olmuş

    YanıtlaSil
  4. Eskiden bizim buralarda bahçelerde çok bol olurdu ne güzel pişirirdi annem biz de yerdik Şimdilerde pazarlardan alıp pişiriyoruz çok severim yanında yoğurtla yemede yanında yat canım çok güzel olmuş ebegümecin ellerine sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  5. Bunca yıldır bilirim güya bu otu ama,hiç kıymalı falan pişirmek aklıma gelmemişti:)
    Senin farkın işte bu!
    Nasıl da kendince yorumlamış,ota ayrı bir hava katmışsın :)
    Ellerine sağlık seyyahım.
    Ben hep bildiğim usul üzere pişirip resimlemiştim onu bile yayınlayamadım daha:)
    Senin maşAllahın var,anında görüntü:)
    Şifa olsun inşAllah..

    YanıtlaSil
  6. heeey denerim bunu.
    ben otçuyum.
    et sevmem.
    :)

    YanıtlaSil
  7. http://birgenckizinseruveni.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. Ebegümeci bizim buralarda çok yetişiyor, köylüler pazara binbir türlü ot getirseler de nedense hiç ebegümecine rastlamadım..Ama sizin bu yazınızdan sonra merak ettim, toplayıp pişireceğim...
    Datça'dan sevgiler...

    YanıtlaSil

Blog'umda en çok görmek istediğiniz konu